Maahanmuutto: nyt on tekojen aika

Blogini tammikuulta 2019.

Tarvitsemme nopean vaikuttavuuden toimenpiteitä

 

Oikeus omaan kehoon ja seksuaalisuuteen, oikeus opiskella ja tehdä työtä, oikeus päättää itse omasta tulevaisuudestaan kuuluu tasavertaisesti kaikille ihmisille, tytöille ja pojille. Olen seurannut viime päivät lähinnä järkyttyneenä Oulussa (sunnuntaina myös Roihuvuoressa) esiin nousseita nuoriin tyttöihin kohdistuvia seksuaalirikoksia.

 

Me Suomalaiset olemme olleet kovin sinisilmäisiä. On menty kansainvälisten sopimusten taakse. On haluttu olla EU:n malliesimerkkejä maahanmuuttoasioiden käsittelyssä. Vasemmistoliitto, SDP ja Vihreät ovat vastustaneet jo vuosia kaikkia maahanmuuton kiristykseen tai paperittomien palautuksiin liittyviä toimia. Hallituspuolueet ovat taiteilleet suvaitsevaisuus- ja rasismisyytösten välissä.

 

Suomessa on haluttu hillitä kaikin tavoin maahanmuutosta käytävää keskustelua. Maahanmuutto on kuitenkin aihe, josta meidän pitää uskaltaa puhua. Ilman leimautumisen pelkoa, ilman pelkoa rasismisyytöksistä. Työperäisestä maahanmuutosta olemme varmasti samalla linjalla.

 

Oulun osalta kaivataan nopeita toimia raiskausaallon pysäyttämiseksi. Lainsäädäntöön tehtävät kiristykset ovat hyvä asia.

 

Rikolliset on laitettava ensimmäisellä koneella takaisin kotimaahansa. Tämä on ensisijainen, suomalainen vankila toissijainen ratkaisu.

 

Tarvitaan myös muitakin toimenpiteitä. Ehdotukseni nopean vaikuttavuuden toimenpiteistä:

– Rohkaistaan vanhempia käymään lastensa (sekä tyttöjen että poikien) kanssa kodeissa avointa keskustelua Oulun tapahtumista ja sosiaalisen median turvallisesta käytöstä.

– Rohkaistaan nuoria puhumaan keskenään sosiaalisessa mediassa eteen tulevista ikävistä asioista.

– Järjestetään Suomen kouluissa nuorille tarkoitettuja keskustelutilaisuuksia, joissa kerrotaan maahanmuuttoon liittyvistä kulttuurisista eroista.

– Avataan jokaiselle turvapaikkahakemuksensa sisään jättävälle Suomen rikoslain sisältö.

– Kerrotaan eri uskontokuntaa edustaville siitä, mitä sukupuolten välinen tasa-arvo Suomessa tarkoittaa.

 

Akuutin ongelman ratkaisemisen lisäksi meillä tulee olla rohkeutta puhua ja tehdä päätöksiä myös tulevaisuudesta: 

– Millaisia maahanmuuttajia Suomi ottaa jatkossa vastaan?

– Millaista sosiaaliturvan tasoa Suomen tulee jatkossa tarjota maahanmuuttajille?

– Mitä paperittomille tehdään?

– Miten palautukset hoidetaan aiempaa tehokkaammin?

 

Mia Nygård

Helsingin kaupunginvaltuutettu ja Kokoomuksen puoluevaltuuston jäsen

Eduskuntavaaliehdokas 2019

 

 

Twitter: https://twitter.com/miangrd