#maksuton2aste Helsingissä

Blogini syyskuulta 2018.

Puheeni liittyen ongelmalliseen aloitteeseen maksuttomasta toisen asteen opinnoista Helsingissä.

 

**
Kiitos puheenjohtaja, ja arvoisat valtuutetut.

Kuten todettu, on tärkeää kohdistaa varoja vähävaraisten opintojen tukemiseen niin, että kenenkään opiskelu ei jää suorittamatta vanhempien vähävaraisuuden vuoksi. Kuten todettu, hallituksen toimesta jo päätetty ja voimaan astuva valtakunnallinen opintotuen oppimateriaalilisä tulee takaamaan tätä tärkeää asiaa. Nämä valtakunnalliset ratkaisut takaavat tasa-arvon kaikkien opiskelijoiden kesken. Meillä täällä Helsingissäkin ongelmaan vastataan parhaiten kohdentamalla tuki sitä tarvitseville.

Yhteiskunnan varat ovat rajoitetut eikä kaikille voi tarjota kaikkea ilmaiseksi. Kysynkin siis, miten tasa-arvoiselta kuulostaa Helsingin asukkaitamme kohtaan, että laitamme heidät maksamaan myös muiden palveluista?

Helsingin opettajat ovat ilmoittaneet vastustavansa aloitetta. Nuorisoneuvosto on ilmaissut huolensa siitä, että onko tämä oikea kohde resursseille?

Aloitteen vaikutuksen on arvioitu olevan lähempänä 20 M€. Kun yhteiskunnan varat ovat rajoitetut, tulisi budjettikohdentamisen raamit haastaa. Jokaisella lapsella on oikeus opiskella terveissä tiloissa, ja aikuisilla työskennellä. Meillä on liian monta homekoulua jonossa, ja tilanteita ratkotaan parakein ja tiivistyksin. On siis tärkeää pystyä ohjaamaan resurssejamme koulujen peruskorjauksiin ja edelleen laadukkaaseen opetukseemme. Lisäksi digimateriaalien viisas kehittäminen on mieletön mahdollisuus: esityksessä kerrotaan oppimateriaalien kustannukseksi 2500€ per oppilas, joten myös digitaalisten ratkaisujen käyttöä tulisi kehittää niin, että kuluja saadaan alas.

Kannatan palautusesitystä. Kiitos.

#helvaltuusto